workshop om trommel of drum te maken

workshop om  een trommel of drum te maken

Op 15 en 16 juni   kun je een workshop volgen  waarbij je een drum of trommel kunt maken.

Dit omdat de trommel dan gebruiksklaar  is voorafgaand aan de midzomerviering en voorafgaand aan veel  zomerfestivals, zoals eind juni  het Chapat Sjamanistisch festival in Brabant, het Green Spirit Festival in Zeewolde, Lorelei Vrouwenfestival in Zeewolde, het Zomerfestival in Zandeweer, het Hippiefestival Oempa Loempa en wat er allemaal nog meer in de wereld te doen is in de zomer.

Ik heb de workshop gepland voor zaterdag 16 juni, eventueel versieren van de houten ring op 15 juni.

Ik heb zelf een trommel aan de binnenkant versierd met mijn totemdieren en dieren waar ik mee reis tijdens trancereizen. Als jij  je houten ring van tevoren wil bewerken,  beschilderen aan de binnenkant of buitenkant, dan kun je op vrijdag 15 juni ook meedoen aan de workshop.

Je kunt zelf je materialen halen, Stiggelbout in Groningen heeft meestal heel veel in voorraad, houd je huid tegen het licht ivm muggensteken door de huid heen, dit beïnvloedt de tijd dat je trommel meegaat, heeft mijn vader me geleerd.

Als je je huid wil opspannen met een veter van dierenhuid, dan moet je een hele huid kopen.  Je knipt dan langs de buitenkant van de huid in een zo groot mogelijke cirkel een reep van ongeveer 1 cm. breed, waarschijnlijk is het voldoende als je 2x rond kunt knippen. Wat overblijft kun je gebruiken voor versieringen etc. De ronde binnenkant die over blijft is voor de trommel.

Wil je met touwen werken, dan heb je in totaal ongeveer 15 meter touw nodig. Je kunt zelf kiezen welke dikte touw of diktes je neemt. dit is inclusief 2 vlechten die over de buitenkant gaan voor versiering. Je kunt ook bijv. ruim 10 meter dikker of dunner  touw kopen voor het opspannen en 5 meter dikker touw voor de vlecht(en) en de ring om op te spannen. Ook kun je een heel dik touw nemen voor de ring, je hebt dan ongeveer 1,60m nodig voor een band van 45 cm. dit is de  ring om de houten band heen waar je je vel omheen spant. Voor het opspannen is 3 tot 5 mm touw een goede maat.

Als je vingers snel pijn gaan doen, koop even een paar garage handschoenen, die zijn soepel en dun, gaan passend om je vingers en handen en ze zijn lekker stroef, ze hebben snel grip. Ik werk het liefst met mijn blote handen.

Ik ga dat weekend niet werken met huiden waar de vacht nog op zit, dat is heel hard werken, en dat wil ik eerst zelf nog een keertje doen.

De trommel, het vel beschilderen kan dit weekend nog niet omdat de huid niet droog is.

Wanneer de trommels klaar zijn, gaan we ze samen inwijden, en je leert een inwijdingsritueel voor als je de eerste keer je trommel in gebruik neemt.

Je kunt meer informatie vinden in juni op deze site en  ook op mijn facebookpagina Wilde Lotus.

Wil je dat ik de materialen koop, laat dat dan even weten. Je moet de kosten dan overmaken  voor 11 juni op mijn Triodosrekening, NL 40 TRIO 0338 5859 66. De materialen gaan ongeveer 60 tot 100 euro kosten, afhankelijk van de grootte van de houten band, welke huid, rendier is veel duurder dan geit, welk touw, etc.  Zijn we met veel (ongeveer 5 tot 10) mensen, dan kan ik proberen om korting te krijgen. Neem even contact op, via de site of per telefoon: 06-51510908. Ik laat je dan bijtijds weten wat je trommel gaat kosten.

De kosten voor beide workshops van vrijdag 15 en zaterdag 16 juni zijn 50 euro, exclusief materialen, inclusief lunch, koffie thee, en spul dat je op de been houdt. Je bent dan ongeveer 6  tot 7 uur aan het werk, met ongeveer 1 uur of meer, al naar gelang je nodig hebt  pauzes tussendoor.

Tijdens de workshop van 15 juni kun je de band beschilderen, tekenen, lakken, etc. Vooraf moet je dan de band mooi glad schuren, dat wordt het mooiste. Neem contact op over de materialen die je meeneemt of hier wil gebruiken.

Beide workshop duren van 10.00 tot 17.00 uur, met op 16 juni een uitloop tot 18/19.00 uur.